Så meget koster akut mangel på arbejdskraft hos danske virksomheder
Danske virksomheder er gået glip af 31 milliarder kroner i juni og juli på grund af mangel på arbejdskraft.
Det viser en medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv.
- Jeg synes, at det er stærkt alarmerende. Det er penge, som vi kunne have brugt til innovation, udvikling og ansættelse af nye medarbejdere, siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør hos Dansk Erhverv.
Undersøgelsen er lavet på baggrund af data fra 734 virksomheder, der er medlemmer af Dansk Erhverv. Virksomhederne beskæftiger sig blandt andet med handel, service og it.
Det fremgår af undersøgelsen, at 34 procent af virksomhederne oplever, at mangel på arbejdskraft begrænser deres muligheder for omsætning og vækst. Imens svarer seks procent af de adspurgte virksomheder, at mangel på varer påvirker deres omsætning.
Vidtrækkende konsekvenser
Ifølge Brian Mikkelsen har manglen på hænder ikke kun konsekvenser for virksomhedernes omsætning.
- Man må sige nej til ordrer. Så mister man dem (kunderne, red.) måske. Så finder de et andet sted i et andet land, hvor de finder de varer.
En tidligere medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv viste, at virksomheder havde mistet 35 milliarder kroner i omsætning i august og september 2021 på grund af manglende arbejdskraft.
Selv om virksomhederne ikke har tabt lige så mange penge, som de gjorde for to år siden, er problemet fortsat stort, lyder det fra Brian Mikkelsen.
- Det gik meget, meget dårligt den gang. Ved den her undersøgelse går det meget dårligt. Det, at man taber 31 milliarder kroner, er et tab for vores velfærdssamfund. Man har færre penge til blandt andet sygehuse.
Brian Mikkelsen peger på tre løsninger, der kan skaffe flere hænder til de danske virksomheder.
Han mener, at der skal være færre tilbagetrækningsordninger, mere udenlandsk arbejdskraft, og at skat på arbejde skal sættes ned.
/ritzau/